Różnorodność Rodzajów Kaw I Jej Procesy Obróbki.

Dobra kawa Twardogóra

Poradnik Klienta

Różnorodność rodzajów kaw zaś jej procesy obróbki.

Każdy z nas zna jak robi i lubi espresso czy latte macchiato. Na świecie jest jednak wiele innych smaków kaw, o których dużo z nas nie ma pojęcia. Różnią się od siebie przede każdym stopniem nasycenia, typem wypalania i smakiem. Dzieje się tak, ponieważ są dawane w odmienny rób z szerokich ziaren kawy. Jakie różnice można to dostrzec pomiędzy znanymi kawami, natomiast tymiż kilka atrakcyjnymi? Jaka z kaw świata jest najprawdziwsza?

Dobra kawa Wołów

Espresso, latte i flat white to najbardziej prestiżowe rodzaje kaw na świecie. Espresso to niska ilość kawy o objętości około 30 ml, która cechuje się ogromną skalą i wyrazistością smaku. Czas ekstrakcji kawy w ekspresie wynosi 25 sekund, a temperatura wody wykorzystanej do produkcji powinna wahać się od 88 do 92 stopni Celsjusza. Latte Macchiato jednak to miłe spienione mleko z kawą. Wyróżniającą wartością są trzy warstwy: mleka, kawy i pianki. Najczęściej rozciąga się je w przezroczystej szklance, aby charakterystyczna forma stara jak dużo widoczna. Natomiast flat white to kawa, która nie cechuje się szczególnie od latte macchiato. Jedyną odpowiedzią jest fakt, że ćwiczy się ją przez odwrotne mieszanie takich samych proporcji. Dobra kawa Wołów

zobacz również Palarnia kawy sklep

Co oznacza mniej swoje rodzaje kaw?

Kilkorgu z nas zdaje sobie sprawę z obecnego, że istnieją inne typy kaw niż wyżej wymienione. Jak mówi ekspert z nazwy: „Takie napoje jak ristretto czy lungo mogą zaskoczyć nawet największych smakoszy kawy. Kawa ristretto to oczywiście naprawdę mniejsza wersja espresso, którą sporządza się w taki jedyny sposób a z niższej liczbie wody, czyli 15 ml.” Kawa Lungo z zmian to wszelkie przeciwieństwo ristretto. Co fakt istnieje także oparta na bazie espresso, przecież jest o znacznie większa. Lungo kształtuje się przez dłuższe zaparzanie około 60 ml wody, dzięki czemu kawa jest lepsza. Nie należy jej jednak mylić z americano, do którego dolewa się gorącej wody. Kawa mocca jednak to stała interpretacja kawy latte. Do espresso, oprócz gorącego mleka, zwiększa się czekolady w skórze proszku lub syropu, natomiast na wierzch kryje się bitą śmietanę. Dobra kawa Wołów

Pewną wariacją kaw tradycyjnych, są także kawy przeznaczone jedynie dla dużych. Niektóre z nich obejmują małą część słabego alkoholu, ale niekiedy zwiększa się mocnego trunku. Przykładowo kawa po irlandzku, czyli irish coffee, jest przetwarzana na bazie espresso, do którego rzuca się podgrzane whiskey, brązowy cukier i dobrą śmietanę na wierzch. Kawa po irlandzku odznacza się oraz sposobem podania, gdyż przeważnie stanowi ona serwowana w kieliszku od piwa, dzięki czemu przypomina ona teraz ten napój. Dobra kawa Wołów

zobacz również Różnorodność rodzajów kaw i jej procesy obróbki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.